Linnés Hammarby

Fårhage vid Linnés Hammarby. Foto: Tobias Enefalk / Destination Uppsala
Linnés Hammarby. Foto: Tobias Enefalk
Besökare i Linnés Hammarby. Foto: Tobias Enefalk / Destination Uppsala
Besökare framför Linnés bostadshus. Foto: Tobias Enefalk / Destination Uppsala
Föregående Nästa
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Linnés Hammarby är en unik 1700-talsmiljö, strax söder om Uppsala. Gården var en gång i tiden Carl von Linnés sommarhem och är idag en av Sveriges mest stilriktigt bevarade 1700-talsgårdar.

Gården Hammarby köptes av Carl von Linné 1758 som en tillflykt från Uppsalas då osunda miljö. I det välbevarade bostadshuset speglas idag Linnés privatliv och vetenskapliga gärningar i husgeråd, kläder och konst.

I den lummiga parken frodas många av de växter Linné själv odlade, som dårört från Slovenien och trollsmultron från Sibirien. Från höjden ovanför gården kan man njuta av utsikten och drömma sig tillbaka till 1700-talets landskap.

I kulturreservat som omger gården finns humlegård och kålgård, skog, ängar och åkerlappar som brukas enligt äldre metoder. Natur- och kulturstigar lockar till upptäcktsfärder året runt. Grönsakerna från kålgården skördas och säljs under speciella evenemangsdagar. Då kan besökare även få hjälpa till med fagning och slåtter, se hur fårklippning går till eller lära sig mer om äpplen.

Gå på en guidad visning

Under maj–september arrangeras visningar av familjen Linnés bostadshus. Tider och information hittar du på www.hammarby.uu.se.

Är du nyfiken på Linné och vill upptäcka hans gröna arv i Uppsala, så rekommenderar vi även ett besök på www.linneuppsala.se.

Hitta hit

Kontakt

Uppsala Linneanska trädgårdar
Adress: Linnés Hammarby,
755 98 Uppsala
Tel: +46 18 471 28 38
E-post: bokning@botan.uu.se 

Mer information
www.hammarby.uu.se

18 augusti 2015