Kulturskatter

Wiks slott. Foto: Vasilis Theodorou
Försäljning av nyskördad vid Disagården
Upplandsmuseet en vårdag
Föregående Nästa
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Det var i Uppland som allt började. När Svea rike växte fram under järnåldern måste våra förfäder ha varit måna om att inte bli bortglömda, för överallt finns spåren kvar. 

Wik – en kulturplats med gamla anor

Wik är unikt. Här finns Sveriges allra bäst bevarade medeltidsborg med anor från 1200-talet! Allt beläget i en naturskön miljö som sjuder av historia. Idag används slottet och folkhögskolan intill flitigt för kulturfestivaler, skördefester, konferenser och kurser i estetiska ämnen.

Under sommaren kan du få en visning av Wiks slott, samtidigt som slottscaféet håller öppet. I den vidsträckta naturparken finns det gott om stigar – även för dig med rullstol. Njut av växtligheten i den välskötta slottsträdgården eller ta ett dopp vid den populära badplatsen.

Läs mer på www.wiksslott.se

Upplandsmuseet – rik kulturhistoria vid Fyrisån

Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län. Museet är inrymt i Akademikvarnen från 1760-talet, beläget mitt i Fyrisån. Här visas de fasta utställningarna ”Vårt Uppsala” om stadens historia och ”Tiden i rummet”, uppländsk forntid under 5 000 år. Museet har också flera temporära utställningar med olika teman.

Läs mer på www.upplandsmuseet.se

Disagården – levande landsbygdshistoria

Disagården är ett friluftsmuseum där du får en inblick i hur människor levde på landsbygden under 1800-talets senare del. Hus och gårdar är inredda som de såg ut då och på det stora grönområdet finns olika lantrasdjur och en kryddgård. Friluftsmuseet ligger i utkanten av Gamla Uppsala, bakom Uppsala högar och Gamla Uppsala kyrka.

Läs mer på www.upplandsmuseet.se

Mer kultur i Uppland

Lennakatten Museijärnväg
www.lennakatten.se

m/s Kung Carl Gustaf
www.mskungen.se

Uppsalas museer
www.uppsalasmuseer.se

Museer i Roslagen
www.roslagen.se

Enköpings museum
www.enkoping.se

Skoklosters slott
www.skoklostersslott.se

Åbergs museum
www.abergsmuseum.se

7 augusti 2015