Österbybruk

Smedjan i Österbybruk
Österby vallonsmedja
Österbybruks herrgård. Foto: Kalbar
Föregående Nästa
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Världens främsta och finaste vallonsmedja.

I Östhammars kommun, 4 mil Nordöst om Uppsala hittar ni den anrika 1700-tals Herrgården på Österbybruk och dess kringliggande bruksmiljö. Järnframställning har här anor ifrån tidig renässans och bär drag utav en klassisk bruksort, med herrgård, brukskyrka och smedbostäder, under en och samma ledning.

På bruksområdet väntar således en kulturell upplevelse där du som besökare får chans att kliva in i en herrgårdsatmosfär och dess kringliggande marker. Låt våra guider ta er på en visning av herrgårdens prakt och storhet och berätta om personligheter som levt här – däribland Ostindiska kompaniets investerare, Claes Grill, och 1800-tals patronen, Per Adolf Tamm, som gärna bjöd in till praktfulla musikaftnar på herrgården. Österbybruk har dessutom en ryktbar Vallonsmedja som är den enda bevarade av sitt slag i hela världen. Smedjans gamla vattenhjul, dess ränna, osv, har renoverats och Smedjan kan därmed förevisas som ett intakt kulturarv.

På söndagar under sommaren slår återigen hammaren för fullt i smedjan, som ett eko ifrån förr. Öppna guidade visningar finns under sommarmånaderna och förbokade visningar för grupper året om.

Visningsutbud: Spökvandring i Herrgården för barn och vuxna, Traditionell Herrgårdsvisning, Herrgården och herrskapslivet, Guidning i Vallonsmedjan, Prova-På Smide i Vallonsmedjan.

10 september 2015